„RIGOLETTO“
operetta by Giuseppe Verdi
Romanian National Opera, Bucharest
3 September (Sat)

За първи път у нас и във Велико Търново на 2 септември 2022 г. ще гостува Национална опера Букурещ (Румъния), която ще представ на откритата сцена в крепостта Царевец операта „Риголето“ от Джузепе Верди.
Националната опера в Букурещ е институция към Министерството на културата на Румъния и е най-важната музикална и танцова сцена в страната.
Създадена е през 1921 г., и е наследник на Румънската оперна трупа, чието начало е поставено през 1885 г. от Джордже Стефанеску.
Първото представление на Букурещката национална опера е на 8 декември 1921, когато Джордже Енеску дирижира „Лоенгрин“ на Рихард Вагнер. Същата опера е поставена и на 8 декември 2021 г., с което е отбелязан вековния юбилей на културния институт.
В момента репертоара на операта включва над 40 световни и румънски заглавия, включително репертоар за деца.
Спектакълът на “Риголето” е на световноизвестния оперен режисьор от австралийски произход Стивън Барлоу.
Мотивиран от желанието винаги да намира нови гледни точки към творбите, които поставя, и от факта, че европейската публика е възприемчива към смелите подходи, Стивън Барлоу предлага нова режисьорска концепция за творчеството на Верди.
Историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който поради безразсъдните си заговори губи собствената си дъщеря Джилда – се развива в Чикаго в началото на 1929 г. – ефервесентен период, както режисьорът нарича периода на забрана, свят, управляван от гангстери и доминиран от хазарта.
Стивън Барлоу е убеден, че този период най-добре определя опасния и тъмен свят на творчеството на Верди. Херцогът в постановката е подобие на Ал Капоне, а Риголето – неговия частен комик..
Атмосферата на тази епоха се подчертава и от сценографията, създадена от гръцкия художник Янис Таворис.

Диригент – Даниел Джинга
С участието на солисти, хор и оркестър на Национална опера Букурещ (Румъния).

PROGRAM 2022
open-air stage in Tsarevets Fortress
„PILATE’S DREAM“
„ANNA KARENINA“
„ERNANI“
„AMADEUS“
„A NIGHT UNDER THE STARS WITH VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA“
„ROMEO AND JULIET“
“RIGOLETTO”
„MARÍA DE BUENOS AIRES“
STAGE OF THE AGES – A LOOK INTO THE FUTURE
„COPPÉLIA“
„THROUGH THE LOOKING GLASS“
„THE HIDDEN GIFT“