„PILATE’S DREAM“
dance mystery, music by Stefan Dimitrov
State Opera Stara Zagora
9 July (Sat)

С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ на Държавна опера Стара Загора на 9 юли стартира седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете“
Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.
Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) са помогнали на световноизвестния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.
На Царевец в ролята на Маргарита ще е великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще е Воланд.

СЪНЯТ НА ПИЛАТ
Танцова мистерия в две части и епохи, 11 картини
Либрето Яна Темиз по романа на М.Булгаков „Майстора и Маргарита“
Музика – Стефан Димитров
Хореография, режисура и концепция музикална драматургия – Василий Медведев
Асистент хореограф – Станислав Фечо
Сценография и костюми – Павол Юраш
Диригент – Владимир Бошнаков
Хормайстор – Младен Станев
Артистичен директор на Балета -Силвия Томова
Мултимедия – Борис Чуканов
Концертмайстор – Паулина Захариева
Солисти – Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Фиорди Лоха, Клара Ферер, Каито Такахаши, Марсело Молина и др.
Балет, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора

PROGRAM 2022
open-air stage in Tsarevets Fortress
„PILATE’S DREAM“
„ANNA KARENINA“
„ERNANI“
„AMADEUS“
„A NIGHT UNDER THE STARS WITH VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA“
„ROMEO AND JULIET“
„MARÍA DE BUENOS AIRES“
STAGE OF THE AGES – A LOOK INTO THE FUTURE
„COPPÉLIA“
„THROUGH THE LOOKING GLASS“
„THE HIDDEN GIFT“