Scroll Top
„СЪНЯТ НА ПИЛАТ“
танцова мистерия, музика Стефан Димитров
Държавна опера Стара Загора
9 юли (събота)

С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ на Държавна опера Стара Загора на 9 юли стартира седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете“
Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.
Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) са помогнали на световноизвестния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.
На Царевец в ролята на Маргарита ще е великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще е Воланд.

СЪНЯТ НА ПИЛАТ
Танцова мистерия в две части и епохи, 11 картини
Либрето Яна Темиз по романа на М.Булгаков „Майстора и Маргарита“
Музика – Стефан Димитров
Хореография, режисура и концепция музикална драматургия – Василий Медведев
Асистент хореограф – Станислав Фечо
Сценография и костюми – Павол Юраш
Диригент – Владимир Бошнаков
Хормайстор – Младен Станев
Артистичен директор на Балета -Силвия Томова
Мултимедия – Борис Чуканов
Концертмайстор – Паулина Захариева
Солисти – Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Фиорди Лоха, Клара Ферер, Каито Такахаши, Марсело Молина и др.
Балет, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора

Снимки от представлението
ПРОГРАМА 2022
Открита сцена в крепостта Царевец
СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ - ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО
фестивалЪТ през годините