Scroll Top
„ЛОВЦИ НА БИСЕРИ“
опера от Жорж Бизе
Държавна опера Стара Загора
27 ЮЛИ (СЪБОТА) 2024

Държавна опера Стара Загора гостува на „Сцена на вековете” 2024 с „Ловци на бисери“ на 27 юли от 21,00 ч.
Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика като красива източна приказка. В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. Музика, която завладява и докосва.
Композиторът Жорж Бизе написва своята опера „Ловци на бисери” на 24 години и още преди да навърши 25 – се състои премиерата /1863, Театър Лирик-Париж/ и това е първата поставена на сцена опера на Бизе. Специалистите смятат, че „Ловци на бисери” е до известна степен стъпало към неговата брилянтна „Кармен”. Сюжетът разказва за съперничеството  между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор: между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта  побеждава
В ролята на Лейла на Царевец зрителите ще видят Емилия Терзиева. Румънският тенор Андрей Фермешану ще се превъплъти в Надир, Валери Турманов ще е Зурга, а Нурабад ще бъде Евгений Арабаджиев.

ЛОВЦИ НА БИСЕРИ
Опера в три действия от Жорж Бизе
Диригент Владимир Бошнаков
Режисьор Славчо Николов
Сценичен дизайн и костюми Гендони
Хореография и пластика Ромина Славова
Хормайстор Младен Станев
Езикова подготовка на певците, превод субтитри Снежина Здравкова
В главните роли:
Лейла Емилия Терзиева
Надир Андрей Фермешану
Зурга Валери Турманов
Нурабад Евгений Арабаджиев
Оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора

ПРОГРАМА 2024
Открита сцена в крепостта Царевец
СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ - ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
фестивалЪТ през годините