Scroll Top

ЗА ФЕСТИВАЛА

ЛЕТЕН СЕЗОН НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРНИ ТЕАТРИ
Велико Търново
ЗА ФЕСТИВАЛА

„Сцена на вековете” е летен класически музикален формат, провеждащ се на крепостта Царевец във Велико Търново. Превърнал се в емблема на старата столица, фестивалът е сред най-значимите културни събития в България.

Организатор на събитието е община Велико Търново.

Тази година седем впечатляващи заглавия са включени в афиша на „Сцена на вековете“ 2019, който ще се проведе от 13 юли до 3 октомври.

Фестивалът вече е с международно участие и ще стартира с гостуването на Имперския руски балет на 13 юли. Звездната трупа, създадена от световната прима Мая Плисецкая, ще представи едно от най-великите балетни заглавия – .Лебедово езеро“ по музика на Чайковски.

На откритата сцена на крепостта Царевец ще бъдат показани два от оперните шедьовъра на Джакомо Пучини – „Турандот“, в изпълнение на Бургаската опера на 26 юли и „Бохеми“q на 3 август, от Държавна опера-Русе.

С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ ще гостува на 10 август Театрално-музикален продуцентски  център-Варна.

Музикално-драматичен театър „Константин Киисимов“ ще участва във фестивала с най-новото заглавие от своя репертоар – оперетата „Теменужката от Монмартър“ на Имре Калман (26 юли).

На  историческата крепост Царевец[ще звучи и българска класическа музика по време на симфоничния концерт на Русенската филхармония на 30 август, посветен на 140 години от рождението на Панчо Владигеров.

„Сцена вековете“  ще завърши с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Продукцията на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ ще е на 3 октомври под шапитото на цирковата площадка в кв. Колю Фичето“.

Четвъртият Летен сезон на българските оперни театри е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и е включен в платформата на Европейската фестивална асоциация. Провежда се под патронажа на министъра на културата на Република България г-н Боил Банов.

ИСТОРИЯ

Началото на фестивала е поставено през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и създаването на Второто българско царство, когато на историческия хълм Царевец за първи път в България на открито се поставя   опера – „Ивайло” от Марин Големинов. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, а четирите представления са гледани от 12 000 зрители.

Второто издание на културния форум е през 1987 г. В неговия афиш са включени шест представления на операта “Цар Калоян” от Панчо Владигеров..

През 2008 г., след 21-годишно прекъсване, „Сцена на вековете“ е възстановена със съдействието и подкрепата на Министерство на културата и в партньорство със Софийската опера и балет, по повод на 100-годишнината от обявяване на Независимостта на България. От тогава събитието се провежда ежегодно, представяйки най-значимите заглавия в жанра, а на сцената се изявяват световноизвестни български и чуждестранни изпълнители.

От 2016 г. форматът „Сцена на вековете“ е развит в сезон на българските оперни театри с участието на държавните опери от Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, балет „Арабеск“ и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново.

Музикалното събитие е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация и вече четири издания са носители на  престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

фестивалЪТ през годините