Scroll Top
Organizators_Logos-2022
СЦЕНА НА
ВЕКОВЕТЕ
2022

2 СЦЕНИ   /   15 ПОСТАНОВКИ   /    ПОВЕЧЕ ОТ  315 УЧАСТНИЦИ

01_INDEX_LeftPic_bg-2022
за фестивала

„СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ 2022

Впечатляващи заглавия опера, балет, симфонична музика и световноизвестни изпълнители ще радват през лятото на 2022 г. публиката на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“. Под звездното небе на откритата сцена в двореца на крепостта Царевец от 9 юли до 10 септември своите най-нови спектакли ще представят държавните опери от Стара Загора, Пловдив, Варна, Русе и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.
Специални международни гости този сезон ще са VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA (Австрия) и Национална опера Букурещ (Румъния).
На 6 август реномираният камерен оркестър на двореца Шьонбрун ще представи музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с произведенията на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници.
За първи път в България на 2 септември ще гостува Букурещката национална опера, която ще покаже на Царевец нов, модерен спектакъл на операта „Риголето“ от Джузепе Верди, в която действието се развива в Чикаго в началото на 1929 г., във време, белязано от забрани и свят, управляван от гангстери и доминиран от хазарта.
По три са заглавията във фестивалния модул за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете-Поглед към бъдещето“ и в съпътстващата концертна програма.
Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022 е под патронажа на Министерство на културата на Република България и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.
Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, в-к „Борба“, в-к „Янтра Днес“ и Общинско радио Велико Търново.
След всеки спектакъл на Царевец, като комплимент от община Велико Търново за публиката, ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

КОГА
9 юли – 17 септември 2022
от 21:00 часа
КЪДЕ
Велико Търново
Хълм "Царевец", Летен театър
Програма 2022

11 заглавия са включени в афиша на Фестивала „Сцена на вековете“ 2022.
Съпътстващата програма, която включва 3 концерта е в летния театър на Велико Търново.

Открита сцена в крепостта Царевец – 21:00 ч.
Clear Filters
„СЪНЯТ НА ПИЛАТ“
“АНА КАРЕНИНА”
„ЕРНАНИ“
„АМАДЕУС“
„НОЩ ПОД ЗВЕЗДИТЕ С VIENNA SCHONBRUNN ORCHESTRA“
„РОМЕО И ЖУЛИЕТА“
„МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС“
„СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ – ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО“
Clear Filters
„КОПЕЛИЯ“
„АЛИСА В ОГЛЕДАЛНИЯ СВЯТ“
„СКРИТИЯТ ДАР“
НОВИНИ
Турнето на мултимедийната фантазия „Властелинът на пръстените“ стартира от Велико Търново
За първи път операта „Дон Жуан“ в Двореца на Царевец
Сопраното Русалина Мочукова за първи път в ролята на Тоска в родния си град Велико Търново
Над 65 деца танцуват в „Снежната кралица“ на Царевец
фестивалЪТ през годините