Scroll Top
„КОТЕШКАТА БАНДА“
мюзикъл
„БОН-БОН мюзик“ – София
1 ЮнИ (СЪБОТА) 2024

На 4 юли на откритата сцена в крепостта Царевец за първи път ще гостува Шанхайска оперна кунчю трупа със спектакъла „Среща сред цъфналите праскови“ .
Събитието е по повод 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република и е включено в програмата на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2024. . Организира се от Посолството на КНР м България, Община Велико Търново и Институт „Конфуций“ във ВТУ. Вход – свободен.
Операта Kunqu или Kun се появява и развива като нов вид драматично изкуство по време на династията Мин (1368–1644). До края на XVI век заема централно място на китайската сцена. Два века по-късно се превръща в един от символите на Китай, а от 2001 г. е част от списъка на ЮНЕСКО за шедьоври на устното и нематериално световно културно наследство.
Четири са основните елементи, които съставляват сценичното изкуство кунчю и са неразривно свързани: пеене, говорене (декламране), актьорско майсторство и танцуване. Четири са и важните елементи, свързани с жестовете, техниките и уменията на актьора: ръце, очи, стойка и походка.
Костюмите на кунчю са особено пищни и богати на цветове и стилове.
През 600-годишната си история Кунчю успява да събере репертоар от повече от 400 джъзъси – най-велики оперни произведения. Някои от текстовете са написани от изключителни драматурзи.
Създадената през 1978 г. Шанхайска оперна кунчю трупа понастоящем се ръководи от Гу Хаохао, който следва стъпките на Ю Джънфей – основател на трупата. Водещ принцип на трупата е опазването и предаването на оперното изкуство Кунчю, затова настоящите членове продължават да пазят това богато артистично наследство. В състава влизат многобройни прочути изпълнители на Кунчю, някои от които са носители на наградата „Сливов цвят“ за китайски театър. През 1986 г. трупата получава 1-ва нагрaда за популяризиране на Кунчу операта от Министерството на културата на Китай, което затвърждава репутацията ѝ на “първокласна трупа”. От съзадаването си до сега, те изнасят близо 300 традиционни представления, 60 пиеси, като същевременно насърчават създаването на иновативни произведения. Едни от най-известните им представления включват „Павилиона на божури“, „Дворецът на безсмъртието“, „Бан Джао“, „Звънецът Дзинян“ и др. Трупата е получавала многобройни награди, включително Национален проект за сценично изкуство „Excellent Works“, Награда „Култура“, награда „Китайски театър“ и др.

„СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ“
По пиесата на Мън Чъншуън, адаптирана от Уан Юеян
В главните роли:
胡维露Ху Уейлу
张 莉 Джан Ли

По време на Фестивала Цинмин, ученият Цуей Ху пътува до южната част на Пролетния град. По пътя ожаднява много и отива в дома на фермер да помоли за вода, където се запознава с младо момиче на име Йе Джан-ар и се влюбва в нея. Цуей Ху толкова мисли за нейната красота, че бленува за нея всеки ден. Воден от сънищата си, той се завръща в южната част на града. За негова изненада, прасковените дръвчета са все още цъфнали, но портата е заключена, а от момичето няма и следа. Отчаян, той пише любовна поема на портата и си тръгва. Така той оставя след себе си известно стихотворение, което става много популярно през вековете.

ПРОГРАМА 2024
Открита сцена в крепостта Царевец
СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ - ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
фестивалЪТ през годините