Scroll Top
„КАРМЕН“
балет по музика на Бизе-Шчедрин
Държавна опера Русе
6 ЮЛИ (СЪБОТА) 2024

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2024 официално стартира на 6 юли (събота) В 21,00 ч. с балета „Кармен“ в изпълнение на Държавна опера-Русе.
„Кармен” е творба, родена от перото на Проспер Мериме, която многократно от създаването си и до днес вълнува много режисьори и хореографи. За първи път като балет сюжетът е интерпретиран от Мариус Петипа през 1845.
Една от последните интерпретации е на хореографа Наталия Осипова, която през 2013 предлага на европейската публика свой прочит на историята на пленителната Кармен.
Балетът е поставен върху оригинален музикален колаж от музика на Бизе – вечните фрагменти от неговата опера, от сюитата „Арлезианката“, допълнени с фрагменти от малко познати негови симфонични и камерни творби. В светлината на своята хореографска изява, Осипова съчетава най-ярките черти на класическия танц и неокласиката, пречупени през изразността на модерния танц.
Последната постановка на авторския спектакъл на балета „Кармен“ на Наталия Осипова имаше своята премиера в България на сцената на Русенската опера през ноември 2023.
Балетът „Кармен”, с либрето и в постановка на Наталия Осипова, осветлява на сцената невидимата сила, зареждаща духа на Кармен, предопределяща нейния живот и нейната смърт. В съчетанието на образи излизат наяве контурите на образа на Съдбата – силна, непреодолима, придвижваща драмата към нейния фатален край, едновременно респектираща със страховитото си присъствие и увлекателно прелъстяваща.
Като искри, родени от огъня на Съдбата проблясват и умират душите на всички герои от драмата – душата на Хозе – безутешно влюбен в Кармен, душата Тореадора – влюбен в собствения си образ и душата на Кармен – влюбена в живота и поради това, завинаги останала обречена с присъдата на времето, в което е предопределена да съществува.
Спектактакълът е поднесен в пълната си цялост с участието на Оркестъра и Хора на Русенската опера под диригентството на Вилиана Вълчева и с изявените солисти – оперните артисти Петя Цонева (Кармен), Александър Крунев (Тореадора) и Петър Костов (Дон Хозе).

Снимки от представлението
ПРОГРАМА 2024
Открита сцена в крепостта Царевец
СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ - ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
фестивалЪТ през годините