„АТИЛА“
Опера в пролог и три действия от Джузепе Верди
ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА И ТЕАТРО ЛИРИКО-КАЛЯРИ (ИТАЛИЯ)
14 август 2020 (ПЕТЪК)

„АТИЛА“ е Опера в пролог и три действия от Джузепе Верди

Либрето Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве
ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА И ТЕАТРО ЛИРИКО-КАЛЯРИ (ИТАЛИЯ)

Режисьор – Огнян ДРАГАНОВ
Сценография – Салваторе РУСО
Диригент – Ивайло КРИНЧЕВ
Хормайстор – Младен СТАНЕВ
Солисти
Атила – Юлиан КОНСТАНТИНОВ
Форесто – Даниел МАГДАЛ (Румъния)
Одабела – Таня ИВАНОВА
Ецио –Александър КРУНЕВ
Леоне – Александър МАРУЛЕВ
Улдино – Ивайло ЙОВЧЕВ
Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“

Непосредствено след премиерата на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди на старозагорска сцена, съвместната продукция на Държавна опера Стара Загора и Театро Лирико-Каляри (Италия) ще бъде представена на 14 август, от 21.00 ч. на историческия хълм Царевец в рамките на 35-то издание на фестивала „Сцена на вековете“.
„Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество нова продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка.
Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия, а в Стара Загора ще бъде на 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.
Спектакълът е една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее на фона на естествения декор на историческата крепост Царевец.
Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

Снимки от представлението
ПРОГРАМА 2020