„МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“
Опера в три действия от Джакомо Пучини
ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ“ – ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО (Италия) и ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
8 август 2020 (събота)

Опера в три действия от Джакомо Пучини
Либрето Луиджи Илика и Джузепе Джакоза
По драмата „Гейша“ на Давид Беласко

ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ“ – ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО (Италия) и ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА

Диригент – Алберто Веронезе (Италия)

Пучини бил очарован от историята на едноименната пиеса на Дейвид Беласко и й посвещава години, за да композира и подготви за сцена музикалната драма „Мадам Бътерфлай“. Присъединявайки се към подготовката на композитора при написването на операта, съпругата на японския посланик в Италия му пяла песни, за да го приобщи към фолклора на своята родина. Нещо повече, Пучини изпраща в Нагасаки един от своите либретисти, Луиджи Илиака, за да вникне по-дълбоко в японската култура.
Първата постановка е в Милано, театър „Ла Скала“, на 17 февруари 1904 г., след което операта търпи шест преработки.
Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история за изоставена от своя любим гейша, Мадам Бътерфлай на Пучини е една от най-популярните опери на всички времена.

ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ“ –ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО (Италия)
The Festival Пучини е международен летен оперен фестивал, който представя творчеството на известния италиански композитор Джакомо Пучини. Провежда се през месеците юли и август от 1930 г. в родното място на композитора Торе дел Лаго в северна Тоскана (Италия).
Фондацията за Фестивал “Пучини“ връчва ежегодни награди за най-добрата интерпретация на операта на Пучини, които са сред най-престижните отличия в свет на оперното изкуство.

Снимки от представлението
ПРОГРАМА 2020