„THE VIOLET OF MONMARTRE“
an operetta by Emmerich Kálmán,
Veliko Tarnovo Music and Drama Theatre
“Konstantin Kisimov”
20 July 2019 (Friday)

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново ще представи на 26 юли, (петък), оперетата „Теменужката от Монмартър”, създадена по шедьовъра на Имре Калман „Теменужката от Монмантър”, За първи път в България спектакълът представя оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото.
„Теменужката от Монмартър”е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени.
За основа на либретото е послужила книжката „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени „Теменужка” и още две произведения – върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.
„В България има два опита да бъде поставено заглавието, за съжаление, с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата – не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Нашият екип реши поставя произведението за пъррви път у нас по оригиналната версия“,споделя режисьора Бойко Богданов.
В оперетата се разказва за мечтите и живота на три момчета – музикант, художник и поет. Заедно с тяхната е представена и историята на едно момиче – улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка – привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени.

Режисьор – Бойко Богданов
Диригент-постановчик – Игор Богданов
Костюми и сценография – Лидия Къркеланова
Хореограф – Катя Богданова
Солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов“

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

Снимки от представлението