За първи път операта „Дон Жуан“ в Двореца на Царевец

В площад, в пищна градина, в благороднически дом, в гробище, в кръчма ще преобрази царския дворец на Царевец великотърновският театър за операта „Дон Жуан“ на Моцарт. В зрелищния финал Дворецът на българските царе ще бъде превзет от пламъци. С мегаспектакъла екипът на МДТ „Константин Кисимов“ ще участва в Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” 2023. Премиерата на откритата сцена на историческия хълм във Велико Търново е на 21 юли от 21,00 часа.
Със ефектен 3D мапинг, красиви костюми, много блясък и божествена музика публиката на Царевец ще се пренесе в епохата на прелъстителя на всички времена Дон Жуан. Около 50 цветни и ярки костюма, съобразени със стилистиката от края на XVIII, са ушити специално за спектакъла. За по- голяма автентичност тоалетите са изработени само от естествени материи – памук и вълна, които умело са съчетани с дантела и брокат. Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев.
3D мапингът за грандиозния спектакъл е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. Сценичният дизайн и костюмите са дело на Ася Стоименова.
В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.
С брилянтни певчески изпълнения и актьорска игра публиката ще завладеят звездни солисти от България, Сърбия и Гърция. В главните роли на откритата сцена на Царевец ще излязат Никола Иванов (Дон Жуан), Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло), гостенките от Сърбия Исидора Молес (Донна Анна) и Невена Милошевич (Донна Елвира). Партиите на Дон Оттавио изпълнява Стеван Каранац от Сърбия. В образа на Церлина ще се превъплъти гъркинята Анна Фасея, а в ролята на нейния любим Мазетто ще видим Никола Попов. Като Командора на сцената ще излезе Виктор Кръстанов.
В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“.