Турнето на мултимедийната фантазия „Властелинът на пръстените“ стартира от Велико Търново

Впечатляващата премиера за България на спектакъла „Властелинът на пръстените“ е на 22 юли от 21,00 ч. в Летния театър на старата столица. В спектакъла ще учатват виртуозният цигулар Роман Ким и световните солисти – Деница Лафчиева (кларинет), Александър Гордън (виола) и Врачанския симфоничен оркестър, под диригентската палка на Александър Гордън (Земцов). Водещ ще е телевизионното лице на вечната музика в България, оперният певец и режисьор – Марио Николов.
Фантазията „Властелинът на пръстените“ е аранжирана за световните музиканти със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ – Хауърд Шор. Специално внимание е отделено на партията на виолата. Всеизвестно е, че музикантът със световна слава Александър Гордън (Земцов) е виолист и диригент, и поради това Роман Ким пише партията на виолата така, че изпълнението да позволява на Александър Гордън и да дирижира едновременно оркестрантите.
Освен, че произведението Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще бъде изпълнено за първи път в България, меломаните ще имат възможност да чуят и невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Цигулката е специално модифицирана по вкуса на Роман Ким – има релефен гриф, струните са ръчно изработени от г-н Ким, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели.
На 21 юли в Летен театър Велико Търново ще бъде изпълнена и музика от Джон Уилямс и други любими филмови теми, аранжирани за симфоничен оркестър с неповторимия звук на Симфониета-Враца под диригентската палка на Александър Гордън (Земцов).