Над 20 000 зрители съпреживяха магията на фестивал „Сцена на вековете“ 2022

Повече от 20 000 зрители от страната и чужбина съпреживяха магията на класическото музикално изкуство  в неповторимата атмосфера на Велко Търново по време на тазгодишното издание на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“.

Впечатляващата програма на Сезон 2022 и жанровото многообразие събра овациите на публиката и утвърди културния форум като  едно от най-престижните летни арт събития в страната.

В основната програма най-новите заглавия от своите репертоари представиха оперните театри от Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.  Зрителите горещо аплодираха оперите „Ернани“ от Джузепе Верди и „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров, сюрреалистичната танго опера „Мария от Буенос Айрес“ от Астор Пиацола, балета „Ана Каренина“ по музика на Чайковски и театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“.

Истински фурор предизвика гостуването на реномирания камерен оркестър на двореца Шьонбрун. Виенските музиканти  изнесоха два концерта под звездното небе на крепостта Царевец в началото на август и от Старата столица дадоха старт на световното си турне по повод 200-годишнината на Йохан Щраус.

За втора поредна година в рамките на фестивала имаше програма за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. Свои спектакли представиха Балетна школа “Класика” при Народно читалище “Надежда – 1869” –  Велико Търново, „Боб-Бон Мюзик“ и за първи път – великотърновската трупа Virginia Ballet.

В съпътстващите концерти публиката се наслади на изпълнения на Веско Ешкенази и Плевенската филхармония, Симфониета – Враца и на проекта „Една нощ в операта с музиката  на   QUEEN“ на Държавна опера Пловдив.