Варненската опера за първи път представя операта „Ромео и Жулиета“ на Царевец

На 29 август Варненската опера за първи път ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. Спектакълът с начален час 21,00.

„Ромео и Жулиета“ на Гуно е нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация, рядък пример за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация. Тя е последното непреходно художествено достижение на композитора и жъне истински триумф на премиерата в Париж на 27 април 1867 г.

Към класиката на френския романтизъм се придържа  и постановъчният екип на Варненската опера в своя първи спектакъл на „Ромео и Жулиета“ – диригент постановчикът Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на РС Македония.

„Шекспировата “Ромео и Жулиета” често се свежда до любовна история. Но това е и разказ за две семейства, които дори след смъртта на децата си, не осъзнават безумието на враждата помежду си. Когато след любовната нощ: „Беше славеят, не чучулигата!“ светлината нежно влиза през прозореца, нейните лъчи не могат да се разделят. Те са едно цяло, което стопля и озарява всичко около нас. Ние живеем заедно на една земя, в една вселена и осъзнаването на този факт всъщност е целта на нашето съществуване”, подчертава Урсула Хорнер.

В ролята на Жулиета на Царевец ще се превъплъти талантливата великотърновска оперна певица Мария Павлова. Младото дарование е солистка на Варненската опера и е любимка на музикалната публика в родния и град, която миналото лято горещо я аплодира на фестивал „Сцена на вековете“ в ролята на    Памина    от   “Вълшебната флейта”.

Образа на Ромео ще пресъздаде венецуелският тенор  Рейналдо Дроз – възпитаник на майсторските класове на Райна Кабаванска  с впечатляваща кариера у нас и в чужбина. Останалите партии ще изпълнят: Лоренцо – Евгений Станимиров; Меркуцио – Иво Йорданов; Стефано – Лилия Илиева; Граф Капулети – Венцеслав Анастасов; Тибалт – Борис Луков; Гертруда – Михаела Берова; Херцогът на Верона – Гео Чобанов; Граф Парис – Велин Михайлов; Грегорио – Петьо Петров; Бенволио – Христо Ганевски; Жан – Лъчезар Александров.