9 впечатляващи заглавия в афиша на фестивал „Сцена на вековете“ 2023

Готова е програмата за предстоящия сезон на най-дългогодишния и успешен културен продукт на Община Велико Търново – Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“.
От юли до началото на септември под звездното небе в крепостта Царевец ще бъдат представени впечатляващи заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена със свои спектакли ще гостуват оперите от Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. За първи път във Велико Търново и в България ще гастролира Национална опера Букурещ (Румъния), а новото българско допълнение към трупите-участници ще е Национален музикален театър „Стефан Македонски“.
На втората фестивална сцена в Летния театър ще звучи симфонична музика и ще бъдат представени спектаклите за детска и младежка аудитория от програмата „Сцена на вековете: Поглед към бъдещето“.
„Сцена на вековете“ 2023 ще стартира на 1 юли с „Риголето“ от Джузепе Верди в изпълнение на Румънската национална опера. Българската публика за първи път ще може да се наслади на звездният солистичен състав и постановъчното майсторство на Букурещката опера, която подготвя изцяло нов вариант на Вердиевото заглавие за откритата сцена на крепостта Царевец.
Красивата музика на Верди ще звучи и на 8 юли, когато Държавна опера Бургас ще представи операта „Бал с маски“. Спектакълът, разказващ да светостта на чувствата и тяхната гибелна сила, ще предложи истински спектър от емоции допълнен с великолепен артистичен каст.
Един интересен и впечатляващ прочит на любимото оперно заглавие „Тоска“ на Пучини ще предложи на 15 юли Държавна опера Стара Загора. Седмица по-късно, на 21 юли, ще е премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“- операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.
На следващия ден, 22 юли, на сцената в Летния театър на Старата столица ще звучи музиката на Хауърд Шор от култовия филм „Властелинът на пръстените“. В мултимедийния концерт на Симфониета Враца ще участват и американски солисти.
С комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август на сцената в крепостта Царевец ще се включи Театрално-музикален продуцентски център – Варна.
По традиция, на сцената в крепостта Царевец ще бъде представено и българско класическо заглавие. Този сезон това ще е историческата опера на Парашкев Хаджиев „Лето 893“. Спектакълът на Русенската опера е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминация на покръстването на българския народ.
Заглавието за почитателите на балета е „Жизел“ от Адолф Адам. Романтичната история на Жизел и нейния принц ще бъде представена на 19 август от международна балетна трупа и оркестъра на Опера Пловдив.
Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на операта и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.
Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.
Фестивалът и програмата му за Сезон 2023 са акцент в представянето на Велико Търново – Историческа и духовна столица на България в Международното туристическо изложение Ваканция & СПА 2023 (15-17 февруари, София) и международните туристически борси в Белград и Букурещ в края на месец февруари.