Русенската опера представя „Ернани“ на крепостта Царевец

Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” ще бъде популяризиран по всички медийни канали на Българската телеграфна агенция както в България така и в чужбина на английски език. Това предвижда партньорското споразумение между Агенцията и Община Велико Търново, което днес подписахме заедно с генералния директор на БТА Кирил Вълчев.
Една от целите е да се популяризира фестивалът чрез уникалния канал на БТА на английски език, който единствен в България предава денонощно информация за целия свят, посочи Кирил Вълчев.
Фестивалът датира от 1985 година, а през 2008 година го възстановихме след 21-годишно прекъсване. Оттогава всяка година крепостта Царевец е сцена за българските оперни театри, поставени са над 90 заглавия, привлекли многобройна публика от цяла България и чужбина. Това лято „Сцена на

Държавна опера-Русе ще представи на 23 юли от 21,00 ч. на крепостта Царевец във Велико Търново шедьовъра на оперното изкуство „Ернани“ от Джузепе Верди.

Суровият фон на крепостните кули и силата на величието на отминалите векове ще се превърнат в естествен декор на великолепната оперна драма. Емоционални образи, сложни характери и внезапно оживели исторически картини ще се разкрият пред зрителя, чрез майсторското изпълнение на артистите от Русенската опера.

Драмата на Виктор Юго е основа за либретото на операта, пренасяйки в нея най-характерните черти на романтичния театър – многостранни характери на персонажите, достигащи дори до противоречивост в своя психологически релеф, силно ъздействащи на публиката със своите емоционални изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди. В тази творба той проявява новия творчески подход на композитора при създаването на опера – стремеж музикалното представление да се доближи максимално до принципите на драматичния театър.

Режисьорът на представлението Орлин Анастасов е заложил на минималистичен мизансцен, в който се оглеждат противоборствата между участниците в любовния четириъгълник: бунтовникът Ернани (Петър Костов), Дон Карлос – крал на Испания (Венцеслав Анастасов), херцогът Силва (Момчил Миланов) и красавицата Елвира (Цветелина Василева).  В спектакъла участва хор, балет и оркестър на Русенската опера и смесен хор „Дунавски звуци“.