Концерт на Веско Ешкенази и Плевенската филхармония от съпътстващата програма

Съпътстващата програма на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022  в Летния театъър на Велико Търново започва със зрелищен концерт на цигуларя Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на 30 юли от 21,00 ч.

В музикалното събитие под надслов „В света на музиката“ ще участва Вероника Тодорова – акордеон, а диригент  и  аранжор на концетната програма е Георги Милтиядов.

На сцената под звездите ще бъде изпълнена богатата програма на музикални произведения от класическата оркестрова палитра и заглавия от популярната музика. Всики те са в аранжимент за симфоничен оркестър и талантливите солисти на цигулка и акордеон на сцената. Публиката ще може да се наслади на творби от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Волфганг Амадеус Моцарт, Арам Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Майкъл Джексън, „Куин“ и др.

Веско Ешкенази е световноизвестен български цигулар, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и  Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Лауреат е на международните конкурси за цигулари. От 1999 г. е концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738,г. предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Акордеонстката Вероника Тодорова специализира у нас и в чужбина и  свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. В момента реализира международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и др. Изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етно-джаз.

Георги Милтиядов е пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент. Автор е на над 400 аранжимента за различни състави и е носител на над 40 награди от национални и международни конкурси като пианист и поп-изпълнител. Днес работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист и е желан гост-диригент в оркестрите и хоровете на София, Русе, Шумен, Враца, Видин и др.

Още два концерта включва съпътстващата програма на „Сцена на вековете“ в Летния театър – „От тенорите с любов“ на Сиффониета-Враца (12 август) и „Една нощ в операта с музиката  на   QUEEN“ с участието на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син, Вера Гиргинова-сопрано, хор и оркестър на Държавна опера Пловдив (11 септември).