„ЦАР КАЛОЯН“
Опера в три действия от Панчо Владигеров
ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
10 и 11 юли 2020 (петък и събота)

„ЦАР КАЛОЯН“ е oпера в три действия от Панчо Владигеров
Либрето Фани Попова-Мутафова и Николай Лилиев
По романа на Фани Попова-Мутафова „Солунският чудотворец“

ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
С участието на МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново ,Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и СНЦ „Търновци“
Диригент – Владимир БОШНАКОВ
Режисьор – Огнян ДРАГАНОВ

Солисти:
Калоян – Нико ИСАКОВ
Мария – Русалина МОЧУКОВА
Балдуин – Борис ЛУКОВ
Оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора

„Цар Калоян“ е опера от видния български композитор Панчо Владигеров , завършена през 1936 г. Сюжетът е по романа „Солунският чудотворец“ на Фани Попова-Мутафова, а либретото авторката пише, заедно с големия български поет Николай Лилиев. Двамата създават текста на операта само въз основа на романа и събитията са предадени свободно – на фона на победата на Калоян над кръстоносците и пленяването на Балдуин е изградена силна човешка драма.
Премиерата е на 20 април 1936 година в Софийска народна опера. Няколко месеца след софийската премиера „Цар Калоян“ е поставена в Братиславската опера — на 30 януари 1937 г. Малко по-късно операта се играе и в Любляна.

През 1987 г. оперното заглавие се играе за първи път на открито по време на фестивала „Сцена а вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. Сбъдва се дългогодишната мечта на композитора Панчо Владигеров творбата му да се представи там, където се развива и историческото действие. Мащабният спектакъл на Софийската опера има 6 представления, а нова постановка на „Цар Калоян“ на откритата сцена в старата столица има след 22 години.

Специално за 35-годишнината на фестивал „Сцена на вековете“ нова постановка на „Цар Калоян“ представя Държавна опера Стара Загора.
Историческото заглавие със съдбовни сюжети от българското минало ще „оживее“ в Двореца на Царевец в суперпродукция с участието на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и Национално дружество „Традиция“ – клон Велико Търново в две поредни вечери на 10 и 11 юли 2020 г.

Снимки от представлението
фестивала през годините