„БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“
Оперета от Асен Карастоянов по едноименната повест на Любен Каравелов
МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново
10 септември (петък)

Музика – Асен Карастоянов
Либрето – Коста Райнов
Постановъчна версия – Марио Николов
Диригент – Васил Вълчeв
Сценография – Лидия Къркеланова
Хореография – Борислав Ангелов
Участват солисти и актьори, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“

Спектакълът по едноименната повест на Любен Каравелов е една от най-обичаните постановки на великотърновския театър. 2011 г. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото – на Коста Райнов. Популярният тенор и режисьор Марио Николов е автор на постановъчната версия на “Българи от старо време” за великотърновска сцена, а диригентската палка е поверена на Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова.
В представлението ще участват солисти, актьори, хор, балет и оркестър на театъра. Заедно с тях на сцената на Царевец ще излязат и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл “Искра” с ръководител Борислав Ангелов, който е работил над хореографията в оперетата. Актьорът Виктор Терзийски се превъплъщава в любимия на всички образ на Дядо Либен, а Милен Иванов играе Хаджи Генчо.
Първата премиера на “Българи от старо време” е на 24 януари 1959 г. на сцената на Държавен музикален театър “Стефан Македонски” и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Любен Каравелов. На великотърновска сцена оперетата е поставена две години по-късно – на 29 ноември 1961 г., и през годините остава неизменно като любимо заглавие в репертоара. Последните три пъти – през 2001, 2007 и 2011 г., спектакълът е поставян от Марио Николов.

СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО
фестивала през годините