Scroll Top

Над 65 деца танцуват в „Снежната кралица“ на Царевец

Над 65 деца ще танцуват в балетния спектакъл “Снежната кралица” на откритата сцена в крепостта Царевец на 10 юли. Спектакълът на Балетна школа „Класика“-Велико Търново е част от програмата “Сцена на вековете- Поглед към бъдещето”2023 насочена към детска и младежка аудитория
Спектакълът е по приказка на Ханс Кристиян Андерсън и музика на П.И. Чайковски€ Редом с децата ще танцуват техните майки, фолклорен колектив “Плетеница” и солистът на Старозагорска опера и балет Фиорди Лоха. Специално за събитието са подготвени над 100 нови костюма – дело на Надежда Николова и Олга Атрошенко.
Постановката е на Марин Удварев, а в ролята на Герда ще влязат Магдалена Христова, Михаела Мутафова и Калина Братанова.
В прекрасни рози, снежинки и други приказни герои ще се преобразят балерини от школата, а ролите на разбойниците са поверени на ФК „Плетеница“. .
По традиция, на сцената в крепостта Царевец ще бъде представено и българско класическо заглавие. Този сезон това ще е историческата опера на Парашкев Хаджиев „Лето 893“. Спектакълът на Русенската опера е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминация на покръстването на българския народ.
Заглавието за почитателите на балета е „Жизел“ от Адолф Адам. Романтичната история на Жизел и нейния принц ще бъде представена на 19 август от международна балетна трупа и оркестъра на Опера Пловдив.
Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на операта и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.
Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.
Фестивалът и програмата му за Сезон 2023 са акцент в представянето на Велико Търново – Историческа и духовна столица на България в Международното туристическо изложение Ваканция & СПА 2023 (15-17 февруари, София) и международните туристически борси в Белград и Букурещ в края на месец февруари.