„Тоска“ на Старозагорската опера – на сцената на крепостта Царевец на 15 юли

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 15 юли (събота) от 21.00 ч. на сцената в Двореца на историческата крепост Царевец своята постановка на операта „Тоска” от Джакомо Пучини. Спектакълът е изборът на трупата за тазгодишното и участие в Летния оперен фестивал “Сцена на вековете” – Велико Търново 2023.
„Тоска” е една от най-обичаните и популярни опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Вдъхновен от изпълнението на Сара Бернар в спектакъла на мелодрамата „Флория Тоска” на френския драматург Викториен Сарду, Пучини веднага решава да напише опера по този сюжет. Операта “Тоска” е готова през 1899 г. по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Премиерата ѝ е на 14 януари 1900г. в “Teatro Costanzi” в Рим и е посрещната изключително добре от публиката и критиката. Авторът е извикан на сцената 22 пъти под бурни аплодисменти. Още същата година операта е поставена в Лондон и Париж. От тогава до днес “Тоска” шества по всички световни сцени със същия успех.
Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а диригент маестро Владимир Бошнаков. В главните роли публиката ще види сопраното Русалина Мочукова, италианският тенор Емануеле Д’Агуанно, румънският баритон Йонуц Паску, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев и др..