„ТУРАНДОТ“
Опера от Джакомо Пучини,
Държавна опера – Бургас
20 юли 2019 (събота)

Държавна опера-Бургас ще представи на 20 юли 2019 г.,(събота), операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.
Историята за принцеса Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен „Хиляда и един дни“, или „Hezar-o-yek-shab“, преведен през 1722 г. от Франсоа Пети дьо Ла Кроа. Този сборник всъщност представлява другата част на добре познатите „Хиляда и една нощи“. Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на дьо Ла Кроа, а фабулата ѝ е обусловена от класическото триединство пространство, време и действие.
Пучини започва да работи по „Турандот“ през март 1920-та, след като се среща със своите либретисти Джузепе Адами и Ренато Симони. Четири години след това операта е композирана до финалния дует. Недоволен от текста му обаче, Пучини преустановява работа до 8 октомври, когато се спира на четвъртата версия на Адами на текста на дуета. Само два дни по-късно му поставят диагноза рак на гърлото и композиторът заминава за Брюксел, за да се подложи на ново, експериментално лечение с лъчетерапия. Пучини и неговата съпруга така и не узнават сериозността на заболяването му; същинската диагноза е разкрита единствено на техния син. На 24 ноември 1924-та Пучини умира от възникнали вследствие фаталната болест усложнения.
„Турандот“ е завършена от Франко Алфано.
Премиерата на операта е в Миланската „Скала“ в неделята на 25 април 1926 г. и пет месеца след смъртта на Пучини. Диригент е Артуро Тосканини. В средата на III действие, два такта след репликата „Liu, poesia!“, оркестърът застива. Тосканини спира да дирижира и оставя палката си на пулта, след което бавно се обръща с лице към публиката и казва: „Тук завършва операта, защото след това място маестрото умря“. Завесата бавно пада. Публиката остава в гробна тишина. Миг по-късно изригват възгласи „Слава на Пучини!“ Всъщност за пръв път операта с финала на Франко Алфано се изпълнява на второто представление.
Постановката на Бургаската опера е със специалното участие на Камен Чанев в ролята на Калаф.
Диригент – Найден Тодоров
Режисьор – Нина Найденова
Сценография – Борис Стойнов
Художник на костюмите – Цветанка Стойнова
Солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”, което е бъде излъчено след края на спектакъла.

Снимки от представлението
фестивала през годините